CTE Solution

Product was successfully added to your shopping cart.

COMPETENTI IN COMPOSTARE

Deseul biodegradabil are un rol important in economia reciclarii la nivel european. Colectarea separata a acestuia este reglementata in multe tari si ajuta la conservarea resurselor si protectia mediului inconjurator. Cresterea nivelului de contaminare a acestui deseu este o problema.

In ultima vreme cresterea nivelului de elemente contaminante din compost au pus in pericol calitatea acestuia si nivelul de acceptare ce a fost construit pe parcursul multor ani de effort sustinut. Elementele contaminante provin de la persoanele care arunca lucruri in mod gresit in pubela de deseu organic, iar cele mai multe dintre acestea sunt din material plastic. Cu ajutorul experientei si a pasiunii noastre pentru compostare, impreuna cu alte companii de tehnologie, lucram la dezvoltarea utilajelor si solutiilor de procesare pentru a produce compost utilizabil din deseurile biodegradabile contaminate. Aruncam in continuare o scurta privire asupra acestui proces.

Tocarea materialului

O multime de elemente contaminante pot fi separate in timpul procesarii materialului, atata timp cat acesta nu este tocat prea marunt. Tocarea excesiva a materialului plastic este cel mai bine evitata prin folosirea tocatoarelor cu viteza mica rotatie. Komptech ofera tocatorul cu un singur ax Terminator si cel cu doua axe Crambo pentru acest scop. Amandoua pot fi configurate pentru maruntirea selectiva prin setari si alegerea corecta a sistemului de tocare. Pre-tocarea poate fi eliminata pentru a evita producerea de elemente contaminante prea mici la inceputul procesului.

Sortarea granulometrica a compostului devine si mai importanta

Cernerea materialului este cea mai importanta etapa din proces pentru a elimina elementele contaminante si se efectueaza in aproape toate locatiile, de regula dupa faza de biodegradare. Compostul trebuie sa se incardeze in limite stricte ale contaminantilor, pe cand in ceea ce priveste deseul biodegradabil nu exista astfel de reguli. Exista totusi o initiativa pentru a defini parametrii de calitate pentru materia organica dupa procesare si inainte de compostare. De exemplu, cernerea materialului inainte de compostare cu sita de 80 mm si sortarea fractiei mari este o optiune pentru materialul puternic contaminat. Pentru acest scop se pot folosi ciururile rotative si cele cu stea, iar in unele cazuri si cele cu discuri.aceste tehnologii sunt disponibile de la Komptech intr-o mare varietate de capacitati, in cele mai multe cazuri cu versiuni atat mobile cat si stationare.

Dezvoltarea noilor tehnologii
Cernerea fina este dominata de ciururile rotative, urmate de cele cu stea, de multe ori in conjunctie cu un separator densimetric cu aer (windshifter). Este evident ca ciururile vor fi nevoite sa proceseze material cu granulatie mai mica in viitor. Se dezvolta tehnologii de cernere care combina miscarea viguroasa a materialului (ciururi cu stea, flip-flow) cu perforatii de 8 mm si chiar mai mici. Astazi sortatoarele automate de tipul “near infrared” sau optice nu sunt folosite in mod curent pentru aceste aplicatii. Insa din ce in ce mai multe statii implementeaza acest tip de sortare optica atat pe compost cat si pe materialul de tip oversize sau dupa tocator.

De notat este faptul ca exista limite ale posibilitatilor tehnologice si, mai important, ale finantarilor solutiilor de acest tip. De aceea imbunatatirea materialului la sursa este un pas important. Campaniile de informare si cele de monitorizare vor ajuta la reducerea cantitatilor de elemente contaminante din deseul organic. In final, depinde de noi toti ca plasticul sa nu ajunga in pubela deseului organic.