CTE Solution

Product was successfully added to your shopping cart.

MarketWatch - Ghana

Situata in Africa Centrala si avand o populatie de de 30 de milioane de locuitori, Ghana are o problema in gestionarea deseurilor – astfel, reprezentantii grupului Ghana Jospong au decis, in 2018 - la unul din dintre marile targuri din industria reciclarii, IFAT din Munchen - colaborarea cu Komptech, unul din liderii in solutii si productia de echipamente pentru gestionarea si procesarea deseurilor.

Decizia in sine nu a condus doar la cel mai mare proiect din istoria companiei dar si la extinderea furnizarilor dincolo de principalele tari industrializate, la tarile in curs de dezvoltare.

Reducerea emisiilor de gaz si miros + obtinerea de fertilizant

Pentru a asigura o operatiune eficienta si mai ales in spiritul dezvoltarii durabile, o delegatie Komptech a fost la fata locului in Ghana:

„Specialistii Komptech au analizat compozitia deseurilor locale, total diferita de cea din Europa si, pe baza acestei analize, au dezvoltat un concept special pentru masinile de prelucrare mobile care ar putea fi utilizate intr-un sistem flexibil in Ghana”, a declarat CEO-ul Komptech Heinz Leitner.

„Sistemele Komptech proiectate, selecteaza componenta biologica din deseuri, le composteaza, le reduce activitatea chimica si astfel impiedica fermentarea si producerea metanului, a emisiilor de gaz si miros care dauneaza climatului”, explica directorul de vanzari Markus Maierhofer. „In plus, compostul rezultat este vandut guvernului din Ghana, care foloseste compostul ca ingrasamant pentru parcuri, taluzari si imbunatatiri funciare”.

Locuri de Munca si Instruire

Restul deseurilor procesate trece prin masinile Komptech, care sorteaza materialele reciclabile, valoroase, astfel incat doar o mica parte ajunge sa fie depozitata la groapa de gunoi. „O parte din sortarea materialelor reciclabile se realizeaza manual, desi acest lucru s-ar putea face automat. „Sortarea manuala a fost o dorinta expresa a clientului, pentru a crea locuri de munca suplimentare,” dezvaluie Leitner. Cu toate acestea, in ceea ce priveste locurile de munca, este nevoie de formare. Pentru a satisface aceasta nevoie, a fost dezvoltat un program de formare de catre Komptech si Zoomlion Ghana Limited, in cooperare cu Montanuniversitat Leoben, Agentia (ADA). Programul este in prezent in faza de planificare.

Transfer de Informatii si Tehnologii

Tratarea deseurilor cu masini si echipamente adaptate conditiilor locale – aceasta a fost reteta succesului in Ghana. Un concept care poate fi aplicat si altor tari aflate in situatii similare, deoarece multe tari in curs de dezvoltare abia incep implementarea solutiilor si tehnologiilor pentru eliminarea si reciclarea organizata a deseurilor. Transferul de informatii si tehnologie din tari cu experienta in gestionarea deseurilor este util in atingerea obiectivelor lor.

„Pe termen scurt, este intotdeauna mai ieftina depozitarea deseurilor decat prelucrarea in vedera recuperarii materialelor reciclabile. Trebuie sa existe vointa politica sub forma de legislatie si o anumita putere financiara pentru a permite implementarea solutiilor benefice, corecte”, spune Leitner cu un realism clar.

In Ghana, vointa politica pare a fi cu siguranta la locul ei, pozitiva. Incepand din 2018, au fost plasate in total patru comenzi, constand din doua instalatii stationare de procesare in Kumasi si 14 instalatii mobile, situate in punctele cheie din intreaga tara. Au rezultat astfel aproximativ 2800 de locuri de munca noi impreuna cu beneficiile aduse mediului. Chiar daca acest rezultat este pozitiv, reprezinta doar un prim pas in directia corecta.

Din acest motiv, sunt planificate deja proiecte suplimentare pentru a asigura o retea de statii de tratare a deseurilor la nivel national in Ghana, si, astfel, o contributie activa la o lume mai curata si mai ecologica.